[TUT] /do komanda i PowerGaming (PG)

  • Začetnik teme Shady
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Shady

S
Pozdrav svima, imam prilično 'bogato' SA:MP iskustvo (CoA, BG - admin lvl 3, global moderator, SV..) pa smatram da mogu ovo napisati unatoč tome što sam se tek jučer registrirao i prvi sam level.
Ajmo početi sa /do komandom. Ušao sam jučer u server i pretpostavljam da sam vidio nekog lidera koji je koristio /do komandu ovako -> /do pojeo.
To je najveća moguća pogreška koju svi rade, ja ne znam odakle to potječe, zašto igrači misle da /do komanda tome služi, ali NE SLUŽI.
/do komanda se koristi da bi opisali prostor oko sebe, da bi dočarali neke mirise, neke boje...stavit ću pravilne primjere /do komande i nepravilne primjere /do komande ispod.

NEPRAVILNO! ???
/do pojeo
/do sjeo
/do popio
/do izvadio

PRAVILNO! :D
Naprimjer, vaš IC karakter je dostavljač pizze, kako bi dočarali karakteru sa kojim RP-ate kako ta pizza izgleda, kakvog je okusa, kako mirisi, koristi se /do -> /do Isaac je otvorio kutiju sa pizzom, dim izlazi van, pizza je bogata sastojcima, sir se savršeno rastapa, a miris je božanstven.
Ako je vaš IC karakter u nekoj bandi, najvjerojatnije da ima neke tetovaže. Netko tko RP-a policajca ne može samo tako zaključiti da ste vi u bandi jer vidi vaš skin, ali zato može vidjeti vaše tetovaže. Vi bi trebali policajcu /do komandom dati do znanja kako izgledate. -> /do Isaac ima prilicno vidljivo istetoviranu kobru nasred cela, ima puno sumnjivih tetovaza po cijelom tijelu.

Nadam se da razumijete čemu /do komanda zapravo služi, sada krećemo na PG.
Definicija PG-a na ovome forumu je sljedeća ->
Radnja koja je nemoguća za izvesti u stvarnom životu u datom trenu ili bilo kojem trenu. Npr. Stajanje na autu u pokretu, skakanje sa neke visine s koje bi u stvarnom životu se ozbiljno povrijedili, vađenje oružja nakon što je neko uperio pištolj u vas
To je točno, ali nije potpuno. PG je i prisiljavanje igrača na određenu radnju.
Pokazat ću vam jedan primjer PG-a u smislu prisiljavanja igrača na određenu radnju, te jedan pravilan primjer.

NEPRAVILNO! ???

Zamislite da želite ubiti igrača koji se npr. zove - Michael.
[me=Shady]puca u Michaela iz njegovog Deaglea te ga ubija.[/me]
To je PG, zbog toga što smo ga prisilili na neku radnju, u ovom slučaju da umre. Nismo mu dali prilike da se obrani, prisilili smo ga na neku RP situaciju koja nama odgovara.

PRAVILNO! :D

[me=Shady]cilja u Michaelovu glavu te puca[/me]
/do Dali je metak pogodio Michaela?
On se sada može oduprijeti, moze skociti, baciti se na pod, ili bilo što realno. Sad je Michael mogao napisati -> /do Metak je pogodio Michaela točno usred čela, pao je na pod, krv je posvuda, srce mu odavno više ne kuca.
A mogao je napisati i nešto drugo -> /do Michael se refleksno bacio na pod i stavio ruke na glavu, izbjegao je metak za sekundu, na koljenima je i preplasen te moli za zivot.
I tako se RP nastavlja.
Na /do se inače piše u trećem licu, ali može se pisati i u prvome.
Ako će tema ostati otključana i ako imate neka pitanja, slobodno pitajte ovdje, ako ne, kontaktirajte me putem PP. :)
 

Dominic

D
Bravo za /do..A i ovo za PG je tačno ali ovo nije hardRP server..Nemaju igrači vremena da to kucaju..Njima je samo bitno bam-bam-bam..Ipak je ovo igra,negdje se mora i popustit malo..
 

Shady

S
Augusto_Callahan je napisao(la):
Bravo za /do..A i ovo za PG je tačno ali ovo nije hardRP server..Nemaju igrači vremena da to kucaju..Njima je samo bitno bam-bam-bam..Ipak je ovo igra,negdje se mora i popustit malo..
Ne postoji hardRP server. RP je RP i mislim da se pravila trebaju poštivat, a sad da nemaju vremena pravilno koristiti /do ili ne PG-ati...mislim da imaju vremena. :p
Ali dobro, ja sam ovo napisao za one koji se žele usavršiti, zanimljivije je RP-ati sa nekim tko zaista zna kako RP-ati nego sa nekim tko nema pojma.
 

Stojke_Kiki

S
Ovo je odlicno odradjeno,ako postoji mogucnost da ispises za jos neka pravila,mozda naucimo nesto vise,nisam imao predstavu za ovo. :) Svaka cast!
 

Shady

S
Macek_Pollinari je napisao(la):
Ovo je odlicno odradjeno,ako postoji mogucnost da ispises za jos neka pravila,mozda naucimo nesto vise,nisam imao predstavu za ovo. :) Svaka cast!
Hvala ti! Ovo sam baš primijetio nakon 5 minuta igre na serveru pa sam odlučio napisati, a za ostala pravila mislim da se nema što dodatno objašnjavati, sve je dovoljno dobro napisano.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top